Over ons

Wij zijn Groots en Meeslepend.

Voorstellingen maken doet Steef niet alleen, maar met een team. Samen zijn wij Groots en Meeslepend. Wij maken beeldend muziektheater. De voorstellingen ontvouwen zich als levensgrote pop-up boeken voor de ogen van het publiek. Grote inspiratiebron is het rijke operetterepertoire. Het basismateriaal is karton. We produceren zelf, maar maken ook bij andere gezelschappen. Zo maakten we de afgelopen jaren voorstellingen bij o.a. De Nationale Opera, de Toneelmakerij, Toneelschuur Producties en de Volksoper in Wenen.

Het team

Foto's: Tim Stet

Steef de Jong

Theatermaker

Ina Veen

Artistieke leiding

Geert Sweep

Assistent vormgeving

Stephan Nelissen

Techniek en decorbouw

Willy Veen

Kostuums

Lonneke van Eden

Marketing

Kees de Jong

Boekhouding

Sisi

Muze

Steef de Jong

Steef de Jong (1983) is theatermaker, regisseur, liedjesschrijver en beeldend kunstenaar. Zijn voorstellingen ontvouwen zich als levensgrote pop-up boeken voor de ogen van het publiek. De Jong is operaliefhebber, maar operette stal zijn hart.

Steef de Jong: “De muziek is liedachtiger, lichter, vrolijker. Ik kan het zelf veel makkelijker meezingen. Het zwiert. Het blijft dagen hangen.” […] Er bestaat in de kunstwereld in Nederland het rare idee dat vooral negatieve emoties diepere menselijke lagen hebben. Tragiek en verdriet, dat ontroert. Positieve emoties vinden we simpel. Onzin! Echte vreugde ontroert ook. Verdriet en vreugde zijn allebei diepe menselijke ervaringen die je overkomen zonder dat je daar iets aan kunt doen. Huilen en lachen komt van even ver.”. (NRC, november 2022 n.a.v. Operetta Land)

Steef is opgeleid tot beeldend kunstenaar aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. In 2006 studeerde hij hier als bachelor af met de muziektheatervoorstelling Stevens Testosteron Revue. Daarna vervolgde hij zijn studie aan DasArts (Master of Theatre – Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten), en studeerde hij in 2009 af met het muziekdrama Engelberg Express, een Alpenoperette waarvoor hij verantwoordelijk was voor het libretto, de muziek, het toneelbeeld en de regie.

In 2013 richtte Steef samen met Ina Veen de stichting Groots en Meeslepend op en maakte hij samen met haar een eenmans-operette-trilogie over zijn liefde voor de 19e eeuw, keizerin Sisi en het genre operette. Dat resulteerde in de solovoorstellingen Groots en Meeslepend wil ik leven, Ludwig en Straussvogel. Voor Ludwig ontvingen zij de Mus, de prijs voor beste voorstelling van Theaterfestival de Parade in 2014, en wonnen zij de Theatre Award op het World Fringe Festival van Perth (Australië) in 2015. In 2016 won Steef de Olifant, de kunst- en cultuurprijs van Haarlem. Eind 2017 ontving Steef de Mary Dresselhuys Prijs.

In datzelfde jaar maakte hij samen met Alex Klaasen De Modern Art Revue, een revue over de 100-jarige verjaardag van de moderne kunst. Voor Theaterfestival De Parade ontwikkelde Steef in 2018 de eenmansoperette Steef’s Operette Uurtje met Offenbach’s ‘Orphée aux enfers’ als uitgangspunt. Daarop volgde in 2018 Orfeo, een drama van karton met accordeonist Marieke Hopman.

Steef is vaste gast op de Theaterfestival De Parade: na Steefs Operette uurtje, maakte hij in 2018 de parade-versie van Sisi Boy. In de zomer van 2022 presenteerde hij daar, tussen alle grote projecten door, Een luitenant – opnieuw een eenmansoperette.

Klassiek met karton in 2019 was zijn eerste kennismaking met een groot, live orkest: het ‘Orkest van het Oosten’. En dat smaakte naar meer.

Residenties

Tussen 2021 en 2023 was Steef als regisseur een van de vaste makers bij Toneelschuur producties. In 2021 maakte hij Eine Nacht in Venedig, een productie op grotere schaal. Steef tekende voor regie, bewerking en vormgeving. In 2023 ging De Dappere Soldaat in première in De Schuur in Haarlem met Rop Verheijen, Malou Gorter en Diewertje Dir, met teksten van Louis van Beek. De Dappere Soldaat werd geselecteerd door de Nederlandse Toneeljury voor de Officiële Juryselectie 2023 als een van de meest indrukwekkende voorstellingen van dat jaar.

In 2022 debuteert Steef met Ein Papp-Konzert in de Volksoper in Wenen. En twee maanden na de première aldaar gaat Operetta Land in première bij De Nationale Opera in Amsterdam met teksten van Paulien Cornelisse.

Voor O. Festival (voorheen Operadagen Rotterdam) maakte Steef de afgelopen jaren de operette-revue Steefs O. Show. In mei 2024 komt er een vervolg: Steefs O.2 Show.

Andere projecten

Naast grote projecten buitenshuis werkt Steef ook aan kleine projecten in zijn eigen atelier. Zo maakte Steef samen met Louis van Beek Bloemenduel, een all female cast operette (door twee heren).

Voor het Joods Historisch Kindermuseum bouwde Steef een zelfspelende theatervoorstelling: Het Fiep Theater ter ere van Fiep Westdorp die dat jaar 100 zou zijn geworden.

Steef was meerdere malen te gast bij Wende’s kaleidoscoop in Carré, waar hij onder andere Waltzertraum (over het paard van Oscar Carré) en het meisje met de zwavelstokjes maakte. Voor Theater na de Dam maakte hij een klein monument voor de in 1942 gestorven operettemaker Fritz Hirsch.

In 2013 bracht hij in eigen beheer de LP/CD Liedjes van Steef de Jong uit, gevolgd door Liedjes van Steef de Jong 2 in 2019. Hiervoor werkte hij voor het eerst samen met arrangeur Marijn van Prooijen.

Prijzen

2023 Gieskes Strijbis Podiumprijs
2023 Erik Vos regieprijs
2023 Johan Kaart Prijs
2017 Mary Dresselhuys Prijs
2016 Theatre Award op het World Fringe Festival van Perth (Australië)
2016 de Olifant, de kunst- en cultuurprijs van Haarlem
2014 de Mus, de prijs voor beste voorstelling van Theaterfestival de Parade